Petunjuk Ekonomi Malaysia Hambar

hy_webservice707_1Kajian oleh Political and Economic Risk Consultancy (Perc)tahun ini menunjukkan prestasi kehakiman Hong Kong serta Singapura mendahului kita. Malaysia masih jauh di belakang Jepun, Taiwan dan Filipina. Kajian yang mengambil kira pandangan 1537 eksekutif korporat yang bekerja di Asia itu sudah tentu menghambat usaha memulihkan ekonomi negara yang sedang mengalami kemelesetan.

Tambahan lagi angka mahupun maklumat yang boleh dijadikan rujukan prestasi ekonomi negara memperlihatkan kemungkinan yang merisaukan. Pengumuman Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) bahawa jumlah penumpang yang menggunakan lapangan terbang di bawah kendaliannya jatuh sebanyak 9.2% menjadikan hanya 3.274 juta penumpang pada Febuari 2009 berbanding 3.606 juta pada bulan Febuari tahun lepas.

Berulang kali saya ungkapkan manakala pentingnya jumlah dana utk ransangan ekonomi, memulihkan keyakinan umum termasuk komuniti pembentuk pendapat adalah ciri penting yang tidak boleh diketepikan ketika berhadapan dengan kegawatan kewangan. Komentar para pakar ekonomi menunjukkan pemantapan permintaan domestik memainkan peranan penting, dan ini tidak dapat dilakukan sekiranya rakyat tidak berkeyakinan terhadap pengurusan ekonomi.

ANWAR IBRAHIM

————————————————————————————————————

Ekonomi Malaysia 2009 – 2010 amat membimbangkan. Krisis ekonomi global yang berteraskan sistem kapitalisma kian menuju jalan penghujungnya. Justetu Malaysia wajar kembali merangka dan menukar keseluruhan sistem ekonomi negara agar kembali berpandukan kepada Al-Quran dan Al-Sunnah. Saya amat tertarik dengan artikel yang dikemukakan oleh Harun Yahya,tokoh intelek Turki yang boleh dilayari di http://www.harunyahya.com yang memberi beberapa pendekatan yang boleh diambil untuk mengatasi kemelut ekonomi dan kewangan dunia.

Mohd Ezli Mashut